Karácsonyi interjú dr. Sütő Lászlóval Marcali polgármesterével …

2020 -ban karácsonykor készült interjúban arról beszéltünk, hogy reméljük hamar túlesünk a járványon és 2021 -ben már egy normális évet élhetünk. Hát nem így lett … mostanra már a negyedik hullámmal kellett szembesülnünk. 2021 sem volt egy könnyű év a városnak. Arra kérlek foglald össze a történéseket a Város szempontjából.

 

 

Sajnos a járvány a 2021-es esztendőt is szokatlanul nehézzé tette, amit tovább nehezített, hogy hiteles információkat a város helyzetéről továbbra sem kaptunk, és csak a személyes jó kapcsolatok segítették az önkormányzat vezetőit abban, hogy a védekezéshez szükséges intézkedéseket megtudjuk hozni.

 

Külön elismerés illeti a mentőszolgálat dolgozóit, az oltópontokon dolgozókat és valamennyi egészségügyi, szociális területen nehéz körülmények között munkáját végző embert.

 

A város működött 2021-ben az intézmények ellátták feladataikat és az volt mindig a cél, hogy csak a legszükségesebb mértékben korlátozzuk tevékenységüket, vagyis azok továbbra is szolgáltassanak a város lakossága felé, ezt a sokszor követhetetlen, néha egymásnak ellentmondó központi intézkedések nagymértékben nehezítették.

 

A kialakult helyzet miatt kevesebb rendezvényre került sor, és néha kulturális és szabadidős létesítményeket korlátozott mértékben be is kellett zárnunk. A működés mellett jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre és megőriztük a város pénzügyi stabilitását a 2022-es esztendőt pár tízmillió forintos megtakarítással fogjuk kezdeni.

 

Több beruházás is befejeződött idén a városban, ezek közül is a legjelentősebb a Rákóczi utca megújítása. Egy több évtizedes álom első üteme valósult meg, nagyon szép lett! Ma már a negatív hangok is elcsendesültek… befogadta, megszerette, büszke rá a városlakó. Arra kérlek foglald össze a történéseket és a jövőt. Mert tudomásom szerint tervezitek a továbbiakat.

 

A városközpont megújításának második ütemét fejeztük be, a kérdésből is látszik, hogy már nagyon sokan elfelejtették, hogy nem olyan régen még az Európa Park helyén a Belső Laktanya és az AKKU – Gép elhanyagolt területe volt látható. Ez volt az első ütem, de már akkor terveztük, a remélhetőleg a közeljövőben megvalósuló harmadik ütemet is.

 

A Rákóczi utca megváltoztatása városképi szempontból az elmúlt több mint harminc év leglátványosabb beruházása, amely magába foglalta a Civil Ház felújítását és a Kulturális Központ nagytermének, vizesblokkjainak rendbetételét is. A kezdeti sokszor rosszindulatú hangok elcsendesedtek és ma a város lakosságának döntő többsége büszkén vallhatja magáénak a megújult fő utcát.

 

A beruházásnak nem volt része a Kossuth Lajos utcai körforgalom kiépítése, ezt saját erőből finanszíroztuk, míg a többi Európai Uniós pályázati támogatásból valósult meg. Remélem pár év múlva is ilyen virágosnak, tisztának láthatjuk.

 

Talán a második legfontosabb projekt a Keleti Iparterület kialakítása volt, hiszen a betelepülő cégek adót fizetnek, munkahelyet teremtenek. Az átadás még nem történt meg, de jelentős beruházások kezdődtek. Foglald össze légyszíves, hogy eddig mi történt és mi várható.

 

A Keleti Ipar terület építési munkái gyakorlatilag készen vannak és megkezdődött a műszaki átadási eljárás. Már betelepült egy óriási napelem-park és két telken is folynak csarnok építési kivitelezési munkák.

 

Várhatóan a 2022-es központi költségvetés tartalmazni fogja a Légimentő Szolgálat új bázisának beruházási fedezetét. A kisebb vállalkozások, melyek területet vásároltak megkezdték beruházásaik előkészítését.

 

Az elkészült közel egy kilométeres Ipar utca, amely a legnehezebb kamionok forgalmát is elbírja, ezért a Puskás Tivadar utcából kifogunk tiltani minden nehézgépjárművet hiszen az új úton keresztül a gabona silóktól a Zielh Abbegig minden telephely megközelíthető lesz.

 

A Bölcsőde korszerűsítése is hamarosan elkészül, és úgy tudom a Gombácska Óvoda felújításának a tervei is készülnek. Lassan minden közintézményünk korszerűsítve lett. A Mikszáth Iskola már nem a Város kompetenciája, de úgy tudom talán lesz lehetőség a nagyon sürgős felújításra. Van hír ezzel kapcsolatban?

 

A bölcsőde elkészült, de az elnyert összeget még teljes egészében nem használtuk fel, ezért még berendezési, felszerelési eszközöket fogunk vásárolni. A Táncsics utcai óvoda felújítási tervei készen vannak.

 

2022. január 12-i rendkívüli testületi ülésen több más fejlesztési lehetőség mellett erről is szeretném kérni a képviselő-testület pozitív döntését, hogy pályázatunkat benyújthassuk január 15-én, amely jelenlegi ismereteink szerint a legelső időpont lesz.

 

Az iskolák esetében a Mikszáth mellett ideértve a gimnáziumot is a Siófoki Tankerületi Központnak lesz lehetősége pályázni, amelyeket természetesen, mint tulajdonos az önkormányzat mindkét esetben támogatni fog.

 

A Déli-alközpontban parcellázni készül a város, építési telkek kialakításában gondolkozik az Önkormányzat. Több helyen is olvasom, hogy gyarapodik városunk lakossága. Egyre több a betelepülő. Vannak számaid erről a folyamatról?

 

A város lakossága az elmúlt években nem változott, azzal együtt, hogy lényegesen több közel duplája a betelepülők száma az elköltőzöttekének. Azonban míg évente 80 maximum 100 gyermek születik, addig sajnos 170-180–an távoznak el közülünk örökre.

 

Jelentős lakásépítések vannak jelenleg is a városban, mint társasház építés, mint pedig családi házak esetében. Lassan elfogynak a jó helyen lévő telkek, ezért kezdtük el felvásárolni a Dózsa – Szigetvári – Kaposvári – Csalogány utcák által határolt belső kerteket, ahol pár éven belül telkeket lehet majd kialakítani.

 

Nyilatkozatodból tudjuk, hogy a szálloda tulajdonosai terveztetik a gyógyszállót. Jövőre megkezdik az építkezést?

 

Legutóbb 2021. december 14-én volt egyeztető megbeszélés a szálloda tervezőivel, ahol eljutottuk addig a pontig, amely már lehetővé teszi, hogy belátható időn belül engedélyeztetésre benyújtsák az áttervezett épületet, amely nagyobb lesz a jelenlegi épületnél és magával foglalja a szálloda előtti út és parkolók megépítését is, ami persze azt is jelenti, hogy saját beruházásban 2024-re elkészüljön a Szent János árok feletti híd és onnan egy út a Nagypincei utca irányába.

 

Jelentős változás intézményeinknél, hogy összevonásra került a Művelődési Központ és a Városi Fürdő és Szabadidőközpont. Miért történ a szervezeti változás és hogy ál a folyamat?

 

Az összevonás jogi folyamata befejeződött a cégbíróság a Kft-t bejegyezte. Pénzügyi szempontból a Kft. kedvezőbb helyzetbe kerülhet az intézményeknél, például az ÁFA visszaigénylés miatt, de épp a veszélyhelyzeti kormányzati intézkedések mutattak rá arra, hogy az önkormányzati intézményeknél semmilyen támogatást nem nyújtott a központi költségvetés, addig a Kft-k esetében átvállalta a dolgozók bérét. Az összevonással létrejött Kft. nagyobb kulturális térrel rendelkezik és a korábbi két intézmény együtt dolgozása teljesebbé válhat. Így a rendezvények lebonyolítására további külső segítségre csak egészen kivételes esetekben lesz szükség.

 

TOP+ a neve a következő 7 éves ciklus pályázatának neve. A most befejeződött ciklusban tudomásom szerint 3,5 Mrd Ft.- támogatást szerzett a város. Milyen reményeink vannak? Mire szeretnénk pályázni?

 

A jelenleg befejező szakaszában lévő pályázatok zárásával úgy gondolom országosan is kiemelkedően jól állunk, hiszen azok döntő többségükben az elnyert 3,5 milliárd forintból valósultak meg. Emellett még több mint 1 milliárd forintot nyertünk más típusú Uniós alapokból, vagy 100 %-os magyar kormányzati finanszírozásból.

 

A TOP+ pályázatok részben kerültek meghirdetésre, és ahogy korábban mondtam az első beadási határidő várhatóan 2022. január 15-e. Az előkészítő munka már több hónapja folyik.

 

Pályázni fogunk:

 

  • a városközpont harmadik ütemére, amely magába foglalja a kátyú árok rendbetételét, Széchenyi utcai emeletes házak zöld területeinek megújítását. Az úgynevezett Rákóczi tömbbelső felújítását, a reményeink szerint elkészülő Marcali-Mesztegnyő kerékpár út összekötését a Boronkai kerékpárúttal, a Kulturális Központ felújításának befejezését, és ha még belefér a volt Sport-büfé átépítését,
  • a már említett Táncsics utcai óvoda felújítására, jelentős parkoló kialakításra,
  • a könyvtár felújítására,
  • a strand üzemelési költségeinek jelentős csökkentésére és új funkció bővítő beruházásokra,
  • a következő Ipari Park kialakítására
  • útfelújításra, amely magába foglalhatja az ALDI-nál körforgalom kialakítását,
  • Idősek Otthona bővítésére
  • Táncsics utcai leromlott terület megújítására.
  • Amennyiben sikerül tulajdonjogát megszerezni, akkor a régi piac épület átalakítására.

 

Megérkeztek a számok a költségvetésünk tervezéséhez? Sajtóhírek szerint az elvonásokat nem kapja vissza Város… mire számíthatunk?

 

Ahogy az első kérdésnél már említettem 2021-et pár tízmillió forintos tartalékkal zárjuk, ami talán átsegíthet bennünket azokon a pénzügyi problémákon, amelyet az óriási drágulás okoz, elsősorban a konyhai alapanyagok beszerzésénél, valamint az áram és gáz árának emelkedésénél.

 

Egyelőre nem tudjuk, hogy központi költségvetés ezeket, hogy fogja visszapótolni, illetve marad-e az a gyakorlat, hogy a magukért dolgozó és így saját bevétellel rendelkező települések mindig kevesebbet kapnak, mint azok, akik csak a támogatásra várnak.

 

Az elvonások várhatóan megegyeznek a 2021-es mértékkel szinte véglegesnek tekinthető, hogy az önkormányzatok a gépjármű adót örökre elveszítették.

 

A fentiekkel együtt úgy gondolom, hogy a város 2022-ben működőképes lesz és valamennyi önként vállalt és kötelező feladatunkat eltudjuk látni, azt, hogy marad – e ugyanannyi pénzünk út, járda és épület felújításra, mint 2021-ben csak a költségvetés februárban várható elfogadása után tudom megmondani.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Élve az alkalommal Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok olvasóinknak!

 

Köszönjük és viszont kívánjuk!

Megosztás a Facebookon

Legújabb cikkek

Cikkek időrendben