A Janka… gazdálkodik, és sajtot készít

Amikor megismerkedtünk, akkor kezdtél fotózni és sokat segítettél nekem a rendezvényekről készített képeiddel. Aztán gondoltál egyet és elkezdtél állatfotókat készíteni és hamar bekerültél fotóiddal a lovas magazinokba. Mindemellett már gazdálkodtál, kezdetben lovak majd tehenek. Na de majd végig megyünk szép sorjában ezeken a „váltásokon”.

Édesapádat ismertem meg hamarabb, aki akkoriban az építőipari cége mellett gazdálkodott. Ő büszkélkedett a lányával, aki diplomás agrármérnökként dolgozik a családi gazdaságban és mellette fotózni kezdett. Én egy kicsit csodálkoztam, mert azt azért tudtam, hogy édesapádnak akkor már egy elég nagy gazdasága volt, ahol munka akadt bőven, és ahogy mondta két férfi helyett is dolgoztál.

2016 11 19

Beleszülettél, ahogy mondani szokták, természetes volt számodra ez a nehéz munka? A családotok korábban is gazdálkodott?

Édesapám „elsőgenerációs” gazdálkodó. Apának a lovakhoz való kötődése már egészen kiskorom óta megvan. 4-5 éves lehettem, akkor vette az első lovat. Persze kutyák, egyéb háziállatok mindig voltak. Úgy nőttem fel, hogy az udvar mindig tele volt állatokkal, ami közrejátszott a pályaválasztásomban is. Két dolog érdekelt igazán, a rajzolás (valahonnan innen eredhet a fotózáshoz való vonzódásom is) és az állatok. Dönteni arról kellett, hogy művészeti iskolába, vagy mezőgazdasággal kapcsolatos középiskolába megyek-e.

Mai napig szeretek rajzolni, de már akkor is „ló bolond” voltam ezért döntöttem végül a Pannon Lovas Akadémia és Mezőgazdasági Szakközépiskola mellett. Sikerült a felvételim és elkezdtem a tanulmányaimat Kaposváron.

Ezzel párhuzamosan Apa úgy döntött, Ő is elkezdi építgetni a boldoguláshoz szükséges alapokat a lehetőségeihez mérten. Akkor kezdett gyarapodni a lóállomány és épült az istálló, a karám. Igyekeztünk a legelőterületet és a kaszálót is bővíteni.

A középiskola után a Kaposvári Egyetemre jártam agrármérnök szakra, azon belül az állattudományi karra. Ma már elmondható, hogy szerencsés voltam, mert az utolsó turnusként, még a régi rend szerinti képzést kaptam. Nekem még a klasszikus képzés, és diploma jutott 2010–ben.

  Akkoriban 15-20 db hidegvérű lovunk és 2 tehenünk volt.

  Olvasóink kedvéért … mit kell érteni ezen a hidegvérű ló fajtán?

  Ezek igavonó állatok voltak régebben, őket láthatták valamikor a kocsikba fogva, és az ekék előtt a szántásban. Magyarul a fuvaros lovak. Egyfajta génmegőrzést folytattunk, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesületben regisztrált állományunk volt. A kancák a mi tulajdonukban voltak, és egy állami mén volt a ménesünkbe kihelyezve. Vele nem csak a saját kancáinkat fedeztettük, hanem más tenyésztők is a kancáit is.

  Hogy jöttek a tehenek?

  Az egyetem elvégzése után, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a hidegvérű lovak tenyésztéséből nem tudok megélni. Váltani kellett. Itt volt alapnak a két Holstein-fríz tehenünk és szerencsénkre egyben el tudtuk adni a lóállományunkat. Segesdre kerültek egy másik tenyésztőhöz. Vágóhídra nem tudtam volna elküldeni őket annyira szívemhez nőttek ….

   Egyébként ma is van egy lovunk, egy melegvérű kanca, hároméves korában került ide és ma már 28 éves. Nagyon jól érzi magát, még nem „hasonlott meg” 🙂 a tehenek között, sőt ő a főnök köztük! Gond nélkül rendre utasítja a többi négylábút!

   Akkoriban a teheneket még csak azért tartottuk, hogy a családi tej és tejtermék szükségletet biztosítsák. Két tehén azonban már adott annyi tejet, hogy a családnak soknak bizonyult, ezért kezdtük el itt Boronkán az ismerősöknek, barátoknak eladni a tejet.

   Mielőtt még rátérnénk a tejgazdaságra, beszéljünk egy kicsit a fotózásról. Bevezetőmben említettem, hogy személyes ismeretségünk innen ered. Azt is tudom, hogy akkoriban egy rövid ideig még üzleti vállalkozásként is szerettél volna állatfotózással foglalkozni.

   Így volt … egyébként a mai napig nem tudom, hogy mi lett volna ha élek a lehetőséggel ami megadatott, mert kezdtek megismerni abban a közegben ahol az állatfotósok dolgoznak. Versenyeken fotóztam leginkább, de volt alkalmam tenyészetekben, ménesekben készíteni katalógusokat. Elsősorban díjlovagló-, díjugrató-, lovastusa-és fogathajtó versenyekre jártam.

    Szerencsés voltam, mert megismertem két profi lovas fotóst, akiktől tanulhattam. Mai napig nagyra becsülöm Őket, és köszönöm nekik azt, hogy segítettek. Magyarországon három jelentős lovas újság van. Mind a ketten oszlopos tagjai ezeknek a szerkesztőségeknek. Számomra nagyon nagy örömöt, megbecsülést jelentett, hogy jónak és közlésre alkalmasnak találták a képeimet.

    Te csináltad azt a lovas fotós honlapot nekem, ahol szerettem volna értékesíteni a fotóimat, de sajnos a vízjeles kisméretű képek letöltésével megelégedtek a versenyzők … letöltötték a képeimet, és nem fizettek érte. Nem becsülték a munkámat, nem számolták a költségeimet. Azt sem méltányolták, hogy reggeltől estig sokszor tűző napon harminc fokban, vagy éppen esőben dolgozom, és igyekszem a lovaikat, fogataikat a legjobban lefényképezni. Abból pedig, hogy az újságba bekerül 1-2 kép, nem lehet megélni.

    Úgy döntöttem, hogy kedvtelésből fotózom tovább, és nem próbálkozom a professzionális pályán. Szép volt, jó volt, de ennyi. Sok mindent tanultam, és azt igyekszem ma is kamatoztatni a gazdaságunk reklám kiadványaiban és a családi fotókon.

    Ha jól emlékszem ez az időszak talán egy, másfél év volt életedben, ma is köszönöm Neked azt a sok gyönyörű képet, amit a Marcali Portálra készítettél! Az élet ment tovább, a gazdaságban megtörtént az állományváltás. Jöttek a tehenek.

     Ma összesen 20 szarvasmarhát tartok ebből tíz a fejőstehén.

     Bocsánat közbeszólok, az állattartáshoz sem értek többek között de azt el tudom képzelni, hogy ennyi állattal már rengeteg munka van. Hogy bírod?

     Sok a munka, nagy a felelősség. Van egy segítségem és szerencsére a férjem, Kincses Bence is részt vesz a munkában. Ő is agrármérnök, Keszthelyen végzett. A Hubertus Agráripari Bt –nél dolgozik, de mellette sokat segít nekem a gazdaságban. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Neki és a családom minden tagjának, akik lehetővé teszik, hogy azzal foglalkozzak, amit szeretek és segítenek engem céljaim elérésében. Emellett csak remélni tudom, hogy kisfiamnak, Bendegúznak is hasznára válik az életmód, amelyben felnőhet ezáltal.

      Megtörtént a „nagyváltás” a gazdaságotokban, egyre több tehenetek és egyre több tejetek lett. Tudom, hogy Te semmilyen a nagyüzemekben általánosan alkalmazott módon nem ösztönzöd a tejhozamot. Legeltetsz, és csak szálastakarmánnyal etetsz, és nagyon ügyelsz arra, hogy természetes módon fejt tejet termelj. Hogy is van ez? Miért így?

      Több oka is van, hogy az őstermelői lét, a kistermelői élelmiszer előállítás mellett döntöttem. Tanulmányaim keretében több nagyüzemi tehenészeti telepen jártam gyakornokként. Az ott tapasztaltak alapján azonban soha sem szimpatizáltam a nagyüzemi állattartás, az ipari tejtermelés körülményeivel.

      Ezzel nem azt állítom, hogy az ott megtermelt tej nem jó, vagy egészségtelen, de meggyőződésem, hogy az előállítást követő feldolgozás technológiája nem válik hasznára a tej és tejtermékek táplálkozás élettani értékeinek. Ezzel szemben a kisgazdaságban megtermelt tejnek és tejterméknek hozzáadott értéke van. Ezen túl pedig az állatok élettartama jelentősen hosszabb, tartási körülményeik pedig sokkal barátságosabbak kisüzemi körülmények között. Takarmányozási technológiánk alapja a legeltetés, télen pedig réti- és lucernaszénát fogyasztanak a teheneink. Erjesztett takarmány nem szerepel az etetett takarmányok között, így érhető el hogy az általunk fejt tehenek teje és az abból készített tejtermék ízekben gazdagabb a nagyüzemi telepeken alkalmazott takarmányozási rendszerben etetett állatok tejénél.

      Teljes tejet értékesítek, ami azt jelenti, hogy a szűrésen túl semmilyen egyéb kezelésnek (mint a pasztőrözés, fölözés, homogenizálás) nincs alávetve. Ebből következik, hogy belőle bárki otthon akár saját magának egészséges élelmiszert tud előállítani. A teljes tejnek van egy olyan tulajdonsága, hogy nem megromlik hanem „megalszik”, és ezután további termékek készíthetők belőle akár házilag.

       

      Összefoglalva ez a termelési forma boldog teheneket és boldog fogyasztókat eredményez.

       Hirdeted nálam is, hogy naponta kiszállítod a tejet, sőt egy időben még automatából is árultad azt. Hogy történik ez manapság?

       Naponta két alkalommal, közvetlenül fejés után szállítok házhoz a megrendelőimnek 200 Ft.-/liter áron. Mivel a fejést követő 2 órán belül a vásárlóhoz jut a tej, a rendeletben foglaltak szerint hűtés nélkül értékesíthető. Van az emberek egy részében egyfajta félelem a kistermelői áruktól, amit én valahol meg is értek, mert nincsenek kellően tájékoztatva annak hátteréről. Tudni kell, hogy regisztrált tejtermelő állományok és kistermelői élelmiszert előállítók szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül annak érdekében, hogy kifogástalan minőségű termék kerülhessen a vásárlókhoz.

       Fejőgéppel fejünk, a tej elsődleges kezelése és feldolgozása is az előírásoknak megfelelő tejkonyhában történik. A megtermelt tejet a Magyar Tejgazdasági Kutatóintézet laboratóriumában minősítik havonta két alkalommal. Ha az nem extra minőségű, nem értékesíthetem. Azok az előírások, melyeknek nekem a gazdaságommal meg kell felelnem gyakran szigorúbbak mint az ipari termelésben, ahol bizony nem csak az extra minősítésű tejet veszik át a tejfeldolgozó üzemek.

       logo

       Tudom, hogy a nem értékesített tejmennyiségedet feldolgozod és sajtot készítesz. Hol tanultad?

       Először csak tejfölt, túrót, joghurtot készítettem a család részére. Közben megszületett kisfiam is, és szerettem volna, ha úgy nőhetne fel hogy természetes alapanyagokból készült tejtermékeket fogyaszt. Elkezdtem tehát gondolkozni a sajtkészítésen.

       Tájékozódtam, és kerestem a lehetőséget a tanulásra. Először szakkönyvekből, majd sikeresen elvégeztem egy OKJ-s rendszerű sajtkészítő képzést is. Több sajtkészítéssel foglalkozó embert megismertem, többek között jártam Kisasszondon, Róna Péter Úr sajtműhelyében, ahol félkemény és kemény sajtokat készítenek és egy angol sajtmestertől tanulták gouda és cheddar jellegű sajtok készítését. Nagyon hálás vagyok nekik, amiért dolgozhattam velük.

       A tej és a tejtermék bizalmi dolog. A tejnek az a dolga, hogy friss legyen, nem pedig az, hogy tartós. A sajtok készítéséhez sincs szükség semmiféle mesterséges adalékanyagra. Én ezt nagyon komolyan gondolom és ennek szellemében készítek tejtermékeket. Szigorúak a hivatalok előírásai, de talán még ennél is jobban szeretnék megfelelni a magam által támasztott követelményeknek, miszerint csak az kerülhet értékesítésre, amit én és a családom is jó szívvel fogyasztunk.

       Ma a túrón és tejfölön kívül friss félkemény sajtokat készítek natúr és ízesített formában. Ezek a sajtok 1-2 hét után kitűnően grillezhetőek és ezen kívül hidegtálakhoz, salátákhoz, is tökéletes alapanyag. Hűtve körülbelül egy hónapig tárolható. Túrónk rögös állományú, kellően tömör mégis omlós, íze tiszta, kellemesen savanykás. Több környékbeli étterem is felhasználja termékeinket ételeik elkészítéséhez. Számomra az érlelt sajt a tejtermékgyártás csúcsa, de annak készítéséhez még meg kell teremteni annak technológiai feltételeit is.

       Hogy megy a vállalkozás?

       Mára önfenntartó lett a gazdaság, termel már profitot, de én nem elsősorban a haszonért foglalkozom szarvasmarhatartással és tejfeldolgozással.

       Mi mindennap reggel 5 órakor kelünk, és sokszor este 10 órakor zárom a tejkonyha ajtaját. Nagy előnye azonban a vállalkozásnak a vele járó szabadság, hogy az ember a maga ura bizonyos határok között. Valamint minden fáradozásért kárpótol a tudat, hogy magam készítette, egészséges terméket állíthatok elő családom és a vásárlóim örömére.

       Gyermekem úgy nőhet fel, hogy számára nem szokatlan dolog a háziállatok, a természet közelsége. Gyakran látogatnak minket óvodás csoportok. A szarvasmarhán kívül van nálunk sertés, juh, tyúk, terelő kutya, minden, ami egy falusi udvarban lenni szokott. Ezek a gyerek nagyon rácsodálkoznak ezekre az állatokra, mert ők ma már sajnos csak a TV-ben látnak, – ha látnak – ilyeneket.

       Visszatérve a vállalkozásra… nagyon büszke vagyok arra, hogy sokat nem kellett a reklámra fordítanom, mert a vevőim hozzák az új vásárlókat. Szájhagyomány útján terjed a termékeink híre, és az csak akkor működik, ha elégedettek fogyasztók. Hiszek abban, hogy a legszorosabb bizalmi kapcsolat a termelő és a közvetlen vevő között alakul ki. Ezúton is köszönöm nekik, hogy tőlünk vásárolnak helyben termelt élelmiszert, munkát adva ezzel nekünk és jövőt a kistermelőknek.

       Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert Nektek! Nagyon finom volt a medvehagymás sajtod!

       Megosztás a Facebookon

       Legújabb cikkek

       Cikkek időrendben