Egy közhely cáfolata

Mindenki pótolható! – mondja az ismert szólás, de néha az ismert szólás is tévedhet. Marcali sportéletét most valóban pótolhatatlan veszteség érte! Elhunyt Kiss László az MVSZSE alapító tagja, elnöke. Negyed századon át volt meghatározó vezére, irányítója ennek a közegnek.

Az egyesületen belül minden hozzá tartozó sportágnak, de elsősorban a kézilabdának, hisz fiatal testnevelőként ezzel a sportággal kezdett behatóan foglalkozni, mely munka 1993-tól kezdődően egyesületi szinten szökkent szárba. Nem feledheti senki a városban, hogy Kiss Lacival nyerte meg a Megyei Bajnokságot a csapat, s vívta ki az NB II-es tagságot, majd 1998-ban még egy nagy lépés is a vezérletével történt, NB II-es bajnoki cím és feljutás az NB I/B-be.

A mi szakmai kapcsolatunk ekkor kezdődött és egy évtizedet ölelt át. Ez alatt napi szinten láttam bele munkájába, erőfeszítéseibe, bravúros vezetői megoldásaiba. Nyugodtan állíthatom, hogy Laci országosan ismert és elismert sportvezető volt! Mindezt úgy, hogy ritkán tette ki a lábát a Sportcsarnokból, ami hivatalosan csak a második otthona volt, de szerintem néha-néha megfordult a szabvány sorrend.

A Sportcsarnok az igazi élettere volt, ahonnét karmesterként irányította a hozzá tartozó események történéseit. Telefonon pedig mindenhova volt kapcsolata, ahol Marcali sportéletéért tehetett valamit. Ha játékosokat, edzőket kellett becserkészni, mindig megtalálta az utat a legjobb megoldáshoz. A gazdasági háttér megteremtése is nagyrészt az Ő vállán nyugodott, ami soha nem volt egyszerű történet kezdve a családi kassza időleges segítségül hívásától a TAO szerződések tető alá hozásáig, álmatlan éjszakákkal megnehezítve. Mégis derűsen, pánik nélkül, nyugalmat sugározva járt-kelt köztünk, hogy a napi problémák ne tereljék el a sportolók figyelmét a feladatukról, edzésről, meccsről.

Mi félszavakból megértettük egymást. Nem csoda, hisz 1974 óta voltunk ismerősök. Egy épületben voltunk katonák, együtt jártunk főiskolára, a humorunk egy tőről fakadt, s ez átsegített minket a problémákon. Amikor pedig edzőnek hívott Marcaliba, a legnagyobb dolgot kaptam Tőle, a feltétlen bizalmat! Sikerült sporttörténelmet írni együtt: Marcali Somogy megye első NB I-es kézilabda csapata!

Utoljára személyesen 2014-ben találkoztunk, készült is egy közös fotó, amit itt is felidézek.

pisti laci es a csapat

Látszik rajta az a kapocs, hogy mi váll-váll vetve mentünk előre, és látszik rajta az is, hogy mennyien tartoznak Kiss Laci bűvkörébe ! Igazából ennél jóval többen, de ha csak a jelenlevőket vesszük, nagyszerű sportembereket láthatunk, akiknek a személyiségét Laci elnökként is formálta.

Persze, most a mosoly lefagyott az arcokról,a könnyek záporoznak. Idő előtt,62 évesen ragadta el közülünk a halál. A szív és az értelem sokáig még a régi volt, ezért oly hihetetlen! Bezzeg a test már meggyötörve.

Éppen 62 éves volt Arany János is, amikor saját testi nyavalyáinak hatása alatt vetette papírra az alábbi rövid verset.

Áj-váj
Vagy a tüdő, vagy a máj,
Vagy a szív, de az a táj!
Érzem, szorul, feszül, fáj.
Ettől csappan meg a háj:
Ez mondja majd nekem: állj!
Hanem panaszt ne ejts, száj!
Az élet úgysem volt báj,
Meghalni jobb, ha muszáj.

A szomorúság most nagyobb annál, hogy belássuk mindezt, de ha majd a „2×2 józansága hull ránk”, akkor megbékélünk a visszafordíthatatlannal.

Arany János 1868-ban írta ezt a verset.150 évvel ezelőtt, tehát létezik halhatatlanság. Kiss László neve is örökre maradjon fenn Marcaliban! Javaslom a döntéshozóknak, hogy nevezzék el sportcsarnokot

Kiss László Városi Sportcsarnoknak!

Aztán, ha pár év múlva valaki sétál a parkban, láthassa mellszobrát, vagy a bejárati ajtó mellett a domborművét. Páratlan szellemisége segítse a további nemzedékek eligazodását a sport világában!

Amióta nagy beteg volt egyszer sikerült beszélnünk telefonon.

Mondtam, hogy elmennék meglátogatni. Halasszuk azt későbbre! – mondta szelíden.

Sajnos, az a találkozás már egy másik dimenzióban lesz.

Addig is: Nyugodj békében, feledhetetlen Barátom !

„Pisti bácsi”

 

Írta: Tóth István

Megosztás a Facebookon

Legújabb cikkek

Cikkek időrendben