HA3TBL

Egy régi jó ismerősöm, Bogdán László -HA3TBL- többszöri kérésemre „kötélnek állt” és elbeszélgetett velem, a rádióamatőr hobbijáról. Mindig elmondta, hogy Marcaliban többen nála régebben űzik ezt a tevékenységet, és eredményeik is jobbak. De hát én Téged ismerlek Laci! 🙂

A fiatalabb olvasóink, valószínűleg nem értik majd a kérdésemet, mert számukra már teljesen természetes a világgal való kommunikáció, nem úgy a mi korosztályunknak.

Szóval mikor is kezdődött a kapcsolatod a rádióamatőrséggel? És egyáltalán hogy lehetett akkoriban belekerülni ebbe a körbe? Emlékeim szerint a hatvanas, hetvenes években még nagyon szigorúan felügyelték a „független” kommunikáció lehetőségét.

Már gyerekkorom óta -a hatvanas évek elejétől- érdekelt, hogy miért és hogyan szól a rádió az akkori “néprádió” majd a világvevő. Még általános iskolás koromban építettem az első detektoros “szappantartós” rádiómat a Pajtás újság útmutatása alapján. Milyen nagy sikerélmény volt az, hogy az esti órákban több állomást is hallottam vele. Ezt követte a “Csipogó 1” megvásárolható rádióvevő kitt alapján építetten meg a következő már P13 tranzisztoros rádiómat. Ehhez nagyon jó útmutatást adott a hétvégeken a televízió lépésről, lépésre haladva az építésben. Ezeket a készülékeket még gyúródeszkán is el lehetett készíteni.

A hetvenes évek elején HA3JH Hosszú Jánosnak köszönhetően kezdtem mélyrehatóbban foglalkozni az amatőr rádiózással a Morse ABC-vel bakelit lemezről szervezetten szakkörben. Abban az időben nem lehetet birtokolni rádió adó-vevőt, csak a rádióklubban lehetet forgalmazni. Nagyon kevés adó-vevő volt magán kézben, saját tulajdonba, lakáson. Mondhatom úgy is, hogy többen (le)hallgatták a rádióadást mint akik forgalmaztak vele.

Akkor mi is a rádióamatőr megfogalmazása, és mit csinálnak csinálhatnak a rádióamatőrök?

A rádióamatőr a rádióamatőr szolgálat munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vehet részt. Tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul. Továbbá megfelel a rádióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek. A rádióamatőr csak a saját egyéni, közösségi vagy különleges amatőr engedélye szerinti hívójelet használhatja forgalmazás alatt. A vizsgafokozata alapján rendeletben rögzített frekvenciákon, üzemmódban és teljesítménnyel forgalmazhat másik rádióamatőr, rádióamatőrökkel. A rádióösszeköttetés az adó- és a vevőállomás közötti vezeték nélküli jelátvitelt jelent.

Természetesen most is vannak szigorú előírások, forgalmazási rendszabályok a levizsgázott, adóengedéllyel rendelkező rádióamatőrnek a rendelet alapján.

Szerencsére Magyarországra kevésbé jellemző, azonban külföldön gyakrabban előfordul, hogy katasztrófahelyzet, például árvíz, földrengés vagy nagyobb áramszünet miatt a hagyományos kommunikációs eszközök nem használhatók, ilyenkor a térségben lakó aktív rádióamatőrök a hatóságok tájékoztatásával vesznek részt a lakosság mentésében.

A forgalmazás során tilos: ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése. Nem amatőrszolgálat célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat igénybevételének helyettesítése. Műsor sugárzása. Hamis vagy megtévesztő jel adása. Információrejtő módszer alkalmazása. Azonosítás nélküli jel adása.

Volt olyan amikor „hívattak” és rád szóltak a hatóságok valamilyen okból?

Nem volt ilyen esetem, vagy nem hozták a tudomásomra. Igyekszem betartani a forgalmazási rendszabályokat belföldön és külföldön is. Nem kizárt, hogy az “illetékes elvtárs” húzott valamikor strigulát hívójelem után.

Milyen típus volt az első készüléked? Milyen teljesítményre volt képes? Merre volt a legtávolabbi kapcsolatod az első készülékeddel?

brg_fm10-164s_kezelovelMivel nem csak pénz kérdése volt az amatőr rádió megvásárlása -mikor birtoklását liberalizálták- problémát jelentett annak hiánya is. Megfelelő tudással és hozzá való technikai eszközökkel rendelkező amatőrök készthetek, készítettek maguknak és más amatőr társuknak rádióvevő és adó készülékeket.

Az első rádióm – mert a kérdés ez volt – URH 2m sávra árkristályozva az agyonverhetetlen BRG Titán néven ismert FM10-164 rádió 12 csatorna, kb. 10W kimenő teljesítménnyel. Mire mindent beszereztem hozzá és teljesen “felkantároztam” HÁI 220/24T nevet viselő ún. fali tápegységgel, ami akkumulátortöltő is volt egyben, közel ~20 kg volt. Ezeket a rádiókat használta akkor a MÁV, tűzoltóság, rendőrség, ..és más állami szervek. Hogy mit “tudót” URH sávon? Úgy kb. 50-60 Km rádiuszban lehetett vele forgalmazni, nagyobb domborzatok takarását leszámítva. Átjátszó (duplex) dunántúli amatőrök voltak elérhetők vele.

Kaptatok segítséget? Oktatást tanfolyami rendszerben? Vagy csak egymás között cseréltétek az ismereteket, trükköket?

Hosszú János HA3JH volt a tanárom, mentorom kezdetben, szakköri “kiképző” volt. Oktatások, képzések amatőr vizsgára a ’70-es években a MHSZ rádióklubokban történtek. Szerencsésnek mondhatom magamat, mert Marcali MHSZ-nél dolgoztam 1977-80-ig. így könnyebben vettem az “adást”. Volt akkoriban egy nagyon jó tematikusan összeállított (tan) könyv a Készüljünk a rádióamatőr vizsgára. Egyszerűen, érthetően “gyerekrajz” ábrákkal. Ebből fellehetett készülni maximálisan az “A” vizsgafokozatra. A “profi” képzés a MNH részére -távíró, CW- szintén az MHSZ-nél történt, de már egy kicsi ráhatásra! Sajnos a sereg után -pont a ráhatás miatt- nem sokan éreztek affinitást a rádióamatőrködés után.

Gondolom akkoriban – és talán most is – az egyik legfontosabb kellék a megfelelő antenna volt. Most is látok egyet a Szaki udvara felett. Nem okozott problémát számotokra ezek telepítése?

A megfelelő antenna nélkülözhetetlen az amatőr rádiózásban is.

HG50MT400

Nagyon sok kritériuma van egy jó antennának. Egy jó antenna többet ér vételben és adásban mint egy nagy végerősítő! Nehéz is megfelelő képen telepíteni. Sokan idegenkednek is tőle, hogy…. Sokam mindjárt megértik, hogy nagyobb veszélyben van a saját konyhájában a mikrohullámú sütőjük RF sugárzása miatt mint egy amatőr rádió antennájának sugárzása miatt. A Szaki udvara és tanműhelye közt telepített rövidhullámú többsávos antenna Borbély Zoltán HA3HK munkáját dicséri. Az akkori iskolavezetés hozzájárult egy kollektív állomás üzemeltetéséhez, amit egy RH készülékkel és számítógéppel -digitális üzemmódokhoz- is támogatott! HA3HK Zoli volt a felelős, irányító kezelője a HA3KHK állomásnak. Sajnos a kezdeti még kitartó lelkesedés után a villanyszerelő és a telefonszerelő szakmák megszűnésével alábbhagyót az érdeklődés. Sajnos a HA3KHK hívójel már nem “él”.

A kezdetekből nincs valami emlékezetes sztorid? Nem hallottál meg véletlenül valami érdekeset? Ma már elmondhatod, biztosan nem büntetnek meg érte! Például nem próbáltatok belehallgatni a rendőrségi adásokba?

Ezt a kérdést mindenki előbb utóbb felteszi! Nem mondok sztorit, mert a jogszabály alapján nem évülnek el. Ugyan is a rádióamatőrök csak egymás között a kijelölt és jogosult rádióamatőr sávban forgalmazhatnak! De, ha, mégis….akkor a “hallott információkat harmadik fél számára nem adhatjuk át”! Technikailag egy VHF/UHF frekvencián, 2m/70cm hullámhosszon üzemelő amatőr rádió -EDR/TETRA/GSM rendszer előtt- képes volt lehallgatni rádióadásokat, illetve ezek kivételével most is képes.

Tudom, hogy az első magyar földkerülő vitorlással, Fa Nándorral és Gál Józseffel, akik a St. Jupát nevű hajójukkal 1986-87-ben délről kerülve a Jóreménység-fokot és a Horn-fokot – a klasszikusan nehéz útvonalon – körülvitorlázták a Földet a magyar rádióamatőrök folyamatosan tartották a kapcsolatot. Te részt vettél ebben?

Nem, én nem vettem abban részt. Nem rendelkeztem akkor még saját RH rádióval. Ellenben HG5MAR/MM Méder Áron földkerülését 2006-2009 végigkísértem. Több összekötetésem is volt vele, ami a https://www.meder.hu/ honlapon a “Jachtnapló” hangfelvétellel, a “Rádiósnapló” pontos koordinátákkal vételi jellemzőkkel.

Magyarország több napra „lebénult” a taxisblokád (1990) idején, akkor még nem volt mobil telefon, vagy csak elvétve. A rádióamatőrök részt vettek az eseményekben? Azt tudom, hogy a taxisok a saját CB rádióikkal szervezeték a történéseket, de hát azok a rádiók „felspécizve” sem voltak túl nagy hatótávúak. Itt kérdezem meg a CB –s társadalom és a rádióamatőrök egy „brancs” vagy van, volt valami féle ellentét?

Akkor még mindig nem rendelkeztem amatőr RH rádióval, még nem volt “elérhető”. A gépkocsimban volt egy President Grant CB rádió. Én URH sávokon hallottam “visszafogottan” az eseményekről hívójellel. Volt aki csak úgy kifejtette a véleményét a barikád egyik és a másik oldalán keményen, igaz hívójel nélkül. Nem is a HAM sávba való volt a blokád ok-okozati összefüggésének analizálása. Nem “fért bele” a sávba! A “brancs”-ról napjainkban. Más a CB27 a PMR446 és a HAM rádiózás fillingje. Az előbbi kettő szabadabb, szinte semmi sem tilos. Az utóbbi kötöttebb. Röviden, nem telefon pótló, de ezt időnként pár amatőr kolléga elfelejti.

Talán néhányan még elkékeznek rá hogy 2007 tavaszán jutott fel a MIR űrállomásra a Szojuz TMA–10 fedélzetén az első magyar, Charles Simonyi, aki űrturistaként vett részt a repülésen. Simonyi többek között a magyar fejlesztésű Pille dózismérővel is végzett méréseket, valamint rádiókapcsolatot létesített magyar rádióamatőrökkel. Neked sikerült beszélned vele?

Nem beszéltem vele. Nemzeti Hírközlési Hatóságtól a HA5SIK hívójelet kapott, amelyet az összeköttetések alatt használt. Előzetes jelentkezés alapján lettek kijelölve, jóváhagyva rádióamatőr állomások. A 34 amatőr rádiós hívójele előzetes jelentkezés alapján került fel arra a listára, amely alapján Charles Simonyi szólította őket az alatt az alig 10 perc alatt, amíg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) átrepült Magyarország területe felett. Mivel a kísérlet célja az volt, hogy a rendelkezésre álló kevés idő alatt minél több összeköttetés jöjjön létre, a kapcsolatfelvételek igen rövidek voltak. Szavai szerint nagyon jól volt hallható Charles Simonyi, akivel magyar nyelven teremtettek kapcsolatot az amatőr kollegák. Sajnos 5 regisztráltnak nem sikerült az összeköttetés.

ZL3RG300Egy kis összegzésre kérlek így a vége felé. Hány országgal volt eddig kapcsolatod? Melyik volt ezek közül a legtávolabb? Számodra melyik kapcsolat a „legértékesebb”

Mivel nem vagyok egy igazi “megszállott” és ez nekem csak hobbim, jelenleg 68 országgal volt összeköttetésem. A legtávolabbi állomás egy New Zealand -i volt. A “legértékesebb”-et még nem csináltam meg, mert akkor már nem lenne kitőzött célom!

A forgalmazási tevékenység „trófeája” a QSL-lap, a rádióamatőr vételnyugtázó lap. Ez a lap tartalmazza a kapcsolat főbb adatait, időpontját, egymás hívójelét és a forgalmazás helyét, neked hány darab van?

Pontosan nem tudom megmondani, mert a múltkori lomtalanításkor is történt szanálás. Akkor egy cipős doboznyit dobtam ki, hogy legyen helye az újabbaknak. Ha azt mondom, hogy csak pld. egy digitális üzemmódban is van 1000 összekötetést igazoló diplomám… És több féle digitális üzemmód is van.

{gallery watermark=1 watermark:position=se watermark:x=10 watermark:y=10}2013-01-06-14-16-40{/gallery}

Jelenleg milyen típusú rádiód van? Egy kicsit hasonlítsd össze légy szíves az elsővel …

radiosMostani rádióimat nehéz már összehasonlítani a kezdő rádióimmal. Én a Yaesu flottát használom amatőrködésre. Van FT-60 kézirádióm, FT-847 asztali, FT-987D kitelepülő “fogantyús”, FT-8700 és FT-2800. A rádiók memóriája manuálisan és számítógéppel is programozhatok. Kettő készülékem internet és megfelelő program segítségével virtuálisan képernyőről vezérelhető. A rádiók nagyságát, súlyát lecsökkentették a teljesítményük növelték a “kezdőhöz” viszonyítva minimum ötszörösére. Most a Yaesu FT-897D rádió kapcsolóüzemű tápegységet, automata antenna illesztővel a készülékbe integrálnak. Megmértem: 5 Kg. Teljesítménye 100/50/20 Watt RH-URH-UHF sávokon. Befoglaló mérete meg megegyezik a kezdő Titánommal!

Amikor beszélgetésünkre készültem olvastam, hogy többféle verseny is létezik a rádióamatőrök között. Te versenyzel valamelyik szakágban?

Nem vagyok olyan “megszállott” mint már mondottam. Mindig is irigyeltem azokat az amatőröket akik különböző versenyeken országos helyezéseket érnek el, vagy világ ranglistán jegyzik őket. Azért én is gyűjtöttem be pár diplomát hobbi szinten is.

Az internet, a Skype, a Messenger, korában van még jövője ennek a rádióamatőrségnek? Hogy látod?

Magyarországon 2980 a regisztrált rádióamatőr van. Ebből természetesen nem mindenki aktív. Sajnos a regisztrált hívójelesek száma csökken évente. Az internet és a számítástechnika nagy “lökést” adott az amatőr rádiózásnak. A rádiók “okosíthatók” programozhatók, távvezérlésűek lettek. Például egy DTMF “hanghívásos” mikrofonnal meglehet hívni (mint egy telefonnal) egy másik országban lévő átjátszót is és ott már kilehet “lépni” az internet segitségével az adott országba keresve, meghívja a hívójeles amatőrt. A fejlődés D-STAR technológia digitális rádiózás irányába mutat. Kiváló jelátvitel URH-UHF frekvenciákon.

Ismeretségünk a fotózással kapcsolatos, Te is rendszeresen fotózod a városi, térségi eseményeket. Sokszor kisegítettél már, amit itt is köszönök. A rádióamatőr találkozók krónikása is vagy, vagy hiszen ahogyan azt honlapodon látom, 2004 óta dokumentálod képeken a rendezvényeket. Új keletű hobby számodra a fotózás?

Nem új keletű a szintén nem olcsó kedvtelés. Régebben is fotóztam még fekete-fehérben kezdetem. Az eső digitális fényképezőgépem megvásárlása után és az internet adta lehetőséget kihasználva van nyilvános tárhelyen albumom. Próbálom így is népszerűsíteni a rádiózást és a Marcali és környékbeli eseményeket szabadidőm olykor hátrányára.

Tanítasz, a Szaki-ban volt rádióamatőr klub. Érdekli még a fiatalokat ez a tevékenység, Van utánpótlás?

A tanulóknak feltűnik az a furcsa HA3TBL “rendszám” a kocsim hátsó szélvédőjén. Feltűnést kelt az a hosszú antenna is. Mikor kezdem elmagyarázni a “rendszámot” és a URH-UHF antennát, mobil rádiót, még van némi érdeklődés de amikor elmondom nekik mik a tartásának, használatának szabályai már egyedül is maradtam. Sajnos az utóbbi időben az utánpótlás egyre kevesebb. Marcaliban már csak 5 regisztrált hívójeles rádióamatőr van.: HA3HK Zoli, HA3LV Balázs, HA3LP Lajos, HG3FLA Hilda, és HA3TBL Laci.

Sok kapcsolatot, sok QSL-lapot kívánok Neked! Köszönöm a beszélgetést!

Megosztás a Facebookon

Legújabb cikkek

Cikkek időrendben