Újra itthon az Eszter!

2014 –ben amikor harmadik helyezett lett Bajnok Eszter, a női hármasugrás döntőjében a kínai Nanjingban rendezett ifjúsági olimpián, akkor készítettem egy interjút a Kéthelyi születésű kiváló atlétával.

A napokban Marcaliban találkoztunk össze és arra kértem, hogy üljünk le, és beszélgessünk újra mert bőven van miről. Csütörtök délelőtt készült az interjú, szinte két hazai verseny között.

Amikor 2014 –ben beszélgettünk még az érettségi előtt álltál. Kaposváron a Munkácsyba jártál angol szakra, és kérdésemre, hogy merre tovább egy kicsit bizonytalanul – arra kérve, hogy maradjunk köztünk – de az USA egyik egyetemét említetted. Elmondtad, hogy több ajánlatot is kaptál sport ösztöndíjra. Akkor abban maradtunk, hogy majd akkor beszélünk róla, ha megtörtént. VIRGINIA TECH (Blacksburg, Virginia, U.S.) hallgatója vagy, és már túl vagy az első éven. Mielőtt erről beszélnénk, arra kérlek a hazai versenyekről, eredményeidről beszéljünk egy kicsit.

campus1

Mindjárt 2015 –ben felnőtt Magyar Bajnok lettél és persze a korosztályos bajnoki cím is a Tied lett. Emlékeid szerint az elmúlt 10 évben legyőzött valaki a korosztályodban itthon?

Tíz évre visszamenőleg nem tudom, de az elmúlt öt évben nem nagyon, viszont minden verseny egy kihívás és jókat csatázunk az ellenfelekkel.

2016 –ban is junior bajnok voltál és Te lettél az ÉV JUNIOR ATLÉTÁJA Magyarországon. Idén is indultál a Magyar Bajnokságon és második lettél a felnőtt mezőnyben, 13 méter 27 cm eredménnyel.

Igen nem sikerült győznöm 6- vagy 7 centivel kaptam ki, a körülményekhez hozzátartozik, hogy csak 5 napja voltam itthon és még küszködtem az időeltolódással. Azonban egyéni csúcsot ugrottam így nincs miért panaszkodnom. A következő versenyeken U23 korosztályban már nyertem és kvalifikáltam magamat az U23 Európa-bajnokságra Lengyelországba, a versenynek július 13-16. között Bydgoszcz ad otthont.

A napokban volt egy jelentős atlétikai verseny Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj, ahogy néztem Te nem indultál.

Beszéltem róla a magyar edzőmmel, hogy inkább a felkészülésre koncentrálok, kihagyom és már csak az Európa-bajnokságon versenyzek. De természetesen elmentem Székesfehérvárra és megnéztem a versenyt, szurkoltam a csapattársaimnak, barátaimnak.

Voltak versenyzők, akik ugyan arra az egyetemre járnak, mint Te az USA –ban?

Ezen a versenyen azért zömében már profi atléták versenyeznek akik egyetem után vannak. De tudom, hogy volt több olyan versenyző is az államokból, aki oda járt arra az egyetemre ahol most én tanulok, versenyzek.

Mi lesz az EB után?

Nyaralás!!! :-))))

Mikor kell visszamenned?

Augusztus 24 –ére van repülőjegyem vissza, és augusztus 28 –án kezdődik az oktatás.

Akkor hát térjünk rá Amerikára. A Munkácsyba már tudatosan választottál nyelvi fakultációt? Volt álmod, elképzelésed arra, hogy ösztöndíjat szerezz?

Hazudnák, ha azt mondanám, hogy nem. Egy 14 éves lány az sokat álmodozik. De 2011 –ben amikor a Munkácsyba mentem tanulni ez nem volt tudatos, elhatározott döntés. Akkor még az atlétika is csak egy kezdeti stádiumban volt, akkor kezdtem komolyabban foglalkozni vele.

Viszont az évek során, a külföldi versenyeken edzők kerestek meg, főleg a Kínában elért olimpiai bronz után, hogy menjek ki, kapok ösztöndíjat, és sportoljak, készüljek náluk. Többen kerestek, rám írtak Facebookon, beszéltek velem személyesen. Elmondták, hogy mik a feltételek, és mit tudnak ajánlani, és ezért mik az elvárásaik.

Te most sport ösztöndíjjal vagy az USA –ban?

Igen ez sport ösztöndíj, de természetesen ugyanúgy elvárják a jó tanulmányi eredményt!

Nyilván buta kérdés, de felteszem. Nem féltél elmenni egy másik kontinensre, egy másik világba 18 évesen?

Abszolút, nagy elhatározás, és kell egy jó nagy adag bátorság is, de hát megléptem. Persze ez nem úgy működik, hogy csak megbeszéled a jövendőbeli kinti edzővel és már utazol is. Nagyon komoly vizsgákat kell tenned még kiutazás előtt, Magyarországon. Vannak kijelölt akkreditációs központok Magyarországon, ahol angol nyelvből kell vizsgázni, felmérik a matematikai képességeidet. Egy kisebb fajta egyetemi felvételinek kell megfelelni. Hozzáteszem nehéz volt, pedig jeles érettségin voltam túl.

És akkor elindult a kéthelyi lány Amerikába …

2016. augusztus 17 –én indultam és persze egyedül. Zágrábból indultam és Frankfurton keresztül Washingtonba, majd onnan Blacksburgbe repültem a városba ahol most lakom. Nagyon izgalmas volt, sőt mondhatom egy kicsit félelmetes. Késve ért Washingtonba a gépem és nem tudtam tovább repülni a belföldi járattal csak 5-6 órás várakozást követően. Végül hajnali kettőre éretem oda az egyetemtől 40 perc autóútra lévő repülőtérre.

Az edzőm volt az, aki kijött elém és elvitt a kollégiumba, megmutatta szobámat és hát persze ment haza a családjához. Én meg ott voltam Amerikában éjjel egy ismeretlen helyen … emlékezetes a mai napig! Holt fáradt voltam, de nem tudtam aludni, mert itthon már reggel volt, hat óra az eltérés. Aztán másnap persze szép sorban mindent végigcsináltam, amit általában egy egyetemi kollégiumba, egy egyetemre való beiratkozáskor szokás.

campus

Egyedül voltál magyar?

Arról tudtam, hogy van kint egy magyar úszó srác, de vele talán a második héten találkoztam. Nagyon jóban vagyunk, közben jött egy magyar lány is, ő is úszó. Hárman vagyunk most a Campuson magyarok.

Ez az egyetem számodra már ismert volt a sport szempontjából? Ez az atlétikában egy ismert műhelynek számított?

Nem nincs az atlétikára „kihegyezve” de egy nagyon jó csapatunk van. Amerikában a foci, a kosárlabda, a röplabda van az elsők között, viszont erős a mezőnyben az atlétika csapatunk, és nagyszerű emberekkel vagyok körülvéve.

Van fedett pályás és van szabadtéri szezon. Először egymáselleni felkészülési versenyek vannak a közeli egyetemekkel. Aztán van egy kisebb regionális verseny, amit konferencia bajnokságnak hívnak. Ezen 10-12 egyetem indul csoportonként. Fedett pályán a konferencia bajnokságról, szabadtéren pedig egy nagyobb regionális bajnokságról lehet továbbjutni az USA egyetemi bajnokságra.

tarsak

Miért ennyire fontos az egyetemeknek, hogy a világból hívnak sport ösztöndíjjal atlétákat a csapatukba, a presztízs?

Amerika nagyon sikerorientált, mindent megtesznek, hogy ők legyenek az elsők. És nem csak a fociban! Minden sportágban ők akarnak lenni a legjobb egyetemi csapat! Viszont az is fontos nekik, hogy a tanulmányi eredményeik is jók legyenek.

Szóba került a foci… jársz meccsre? Érted már a szabályokat?

Nem vagyok fanatikus, de járok a meccsekre. Igazából a hangulatért éri meg kimenni. Mindig tele a stadion, mindenki szurkol a csapatnak, hatalmas látványos show van körítésnek! Nagyon jó társasági esemény.

Ahogy néztem Blacksburg az egy 50 ezres város 120 ezres agglomerációval. Mekkora a stadion?

stadion

Hatvan ezres és mindig tele van, főleg egyetemistákkal, de persze a helybéliekkel is. A mérkőzés az egy igazi esemény minimum 2 órás program amit imádnak!

Atlétika versenyen hányan szoktak lenni? :-))

Nem sokan, ebben nincs különbség a két ország között. Inkább a sportolók, barátok, barátnők, szülők azok akik eljönnek.

vegyescsapat

Amikor készültem akkor a profilodon láttam ezt a képet ahol nagyon örültök. Minek is?

Megnyertük a konferencia bajnokságot és a suli történetében először a lány és a fiú csapat is egyaránt.

lagycsapat

Gratulálok! Nagy buli volt?

Hatalmas!!! :-)))

Te a sportban, – mondhatom, mert tudom, hogy édesanyád volt az első edződ, aki maga is nagyszerű távolugró volt -, a távolugrógödörben nőttél fel, itt a Kéthelyi iskola távolugró gödrében. Biztos vagyok benne, hogy fiatal korod ellenére értesz annyit az ugráshoz, hogy meg tudod válaszolni a kérdésemet. Miben más Amerika az edzésben?

Tényleg a kéthelyi iskola volt a kezdet! Éppen ma is ott edzettem!

Milyen volt újra ott ugrani?

Furcsa volt, hiszen nagyon régen ugrottam ott, de jó volt újra ott lenni!

A lényegi kérdésre válaszolva. Szinte minden az edzőn múlik, az hogy milyen szakemberrel dolgozol. A másik döntő dolog, és ami számomra nagyon új volt az a körülmények. A kollégiumtól a pálya, a különbötő létesítmények 5 percre vannak.

edzo

Még anno hogy Kaposváron tudjak edzeni ahhoz egy órát utaztam, vagy most Szombathelyre két órát vezetek és ugyanannyit vissza.

eszti erosit

Ott minden egyhelyben van: fedett pálya, kültéripálya, nagyon jó konditerem, a rehabilitációhoz, szauna és jégkád, masszőrök. Edzés után van egy olyan étterem ahol a számodra éppen szükséges ételt, fehérjéket stb … kapod meg.

Van terved az edzés előtti és az edzés utáni tápanyag bevitelre. Ehhez természetesen egy dietetikus segítségét is megkapod, de rendelkezésedre áll bármikor a sportpszichológus is.

Ezt például Magyarországon megintcsak macerásabban kapod meg. Itthon is mindent meglehetett oldani, de rengeteg utazással. Ott pedig minden közelebb van.

Miben más az amerikai edzés módszer?

Igaz az a sztereotípia, hogy kint nagyon sokat kondiznak. Az első félévben ez rám is jellemző volt. De talán nem igazán volt megfelelő számomra. Nekem volt egy nagyon jó féléves edzéstervem itthonról, és a második félévben próbáltuk azt követni. És az lett a célra vezető. Úgy tapasztalom, hogy a két módszerből áll össze a számomra megfelelő felkészülés. Az edzőm nagyon nyílt, meg tudtam beszélni vele és közösen változtattunk úgy két hónap után. Most talán mondhatom, egy rám szabott edzésterv alapján tudunk dolgozni.

Te vagy egyedül hármasugró?

Most még igen, de tudom, hogy lesz egy német és egy amerikai csapattársam, akik ugyancsak hármasugrók. És remélem a jövőben még csatlakoznak hozzánk többen is. Én nagyon örülök neki, mert inspirál majd a jobb eredményre, és persze több emberrel az edzések is izgalmasabbak.

be szokokut

Tegyük félre a sportot. Egyetemista is vagy tanulni is kell. Mit tanulsz és hány évre mentél?

Igazából még nem tudom pontosan, hogy mi leszek ha nagy leszek. Négy évre kaptam ösztöndíjat. Nemzetközi tanulmányok szakon vagyok, ami részben politológia és nemzetközi kapcsolatok. Tanulok néhány üzleti tantárgyat is. Valami majd lesz belőle. A mai világban mind a kettő hasznos tűnik. A mester szak lesz majd a vízválasztó. Amikor odaérek, döntöm majd el, hogy az üzlet vagy a politika lesz-e amit tovább tanulok.

Milyen volt az iskola szempontjából ez az első év?

Sikeres és ez a fontos. De ugyanakkor nagyon nehéz. Angolul hallgatni az egyetemet elég ijesztő volt az elején, bizony sokat kellett tanulnom. Voltak nehézségek, viszont a környezet hatására gyorsan megtanultam azt, amire szükségem volt. Én ott egy év alatt többet tanultam angolból, mint itthon az iskolában az elmúlt 5 évben! De ne értsék félre az olvasók, aki itthon szerez egy felső vagy középfokú nyelvvizsgát az már elboldogul, és hamar alkalmazkodik! Amit megtanultam az rám ragadt, külön nem tanultam, a nyelvi környezet az nagyon segít.

Egy év tapasztalattal a hátad mögött, hogy gondolod mi lehet a kifutása a dolgaidnak? Milyen eredményeket vársz magadtól atlétikában?

Ez a szezonom nehezen indult, volt egy sérülésem ami hátráltatott, de szeretném az Európa-bajnokságon szépen zárni ezt az első évet.

esztitrener

Sokat tanultam, két év múlva is lesz U23 EB, szeretnék rajta minél jobban szerepelni, és utána következő évben pedig az Olimpia. Egy sportolónak pedig nem nagyon lehet más célja, mint oda eljutni. És természetesen az egyetemi bajnokságban is minél jobb eredményeket várok magamtól.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok!

Megosztás a Facebookon

Legújabb cikkek

Cikkek időrendben